A zöld tea egészségmegőrző és gyógyító hatását igen sok tudományos kutatás alátámasztja
A zöld tea nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, főleg C vitamint, antioxidánsokat, és ásványi sókat.
A kutatók megállapították, hogy a zöld tea tartalmaz olyan KATEKHIN nevű vegyületet, amely antikarcinogén (rákellenes) hatású; visszaszorítja a fertőzésekre, influenzára való hajlamot; csökkenti a szívmegbetegedések lehetőségét.
Amerikai kutatók laborvizsgálatok alapján bebizonyították, hogy a zöld tea egyik hatóanyaga, a EGCG megállítja a gyulladáskeltő anyagok termelődését. (Rheumatoid arthritis gyógyításában is hatásos lehet) ( forrás: Experimental Biology, Washington, 2007)
A zöld tea további jótékony hatásai:
- Méregtelenítő, vizelethajtó hatása van
- Rendezi az emésztést, javítja a bélműködést, felszívódást
- Az erek állapotát kedvezően befolyásolja (érelmeszesedés, infarktus, agyvérzés, magas vérnyomás megelőzése)
- Hormonnormalizáló és stressz oldó hatása is igazolt
- Zsíroldó hatása kedvező a túlsúllyal küszködőknek, fogyni vágyóknak
- Vesekő, epekő kialakulását gátló hatását alátámasztja az a tény, hogy Kínában, ahol rendszeresen fogyasztják a zöld teát, ezeket a betegségeket nem ismerik
A zöld tea elkészítésének alapvető kritériumai:
- Ízesítés nélkül kell használni, mert cukorral vagy édesítőszerrel savasítja a szervezetet
- A lehetőleg klórmentes vizet ne a mikró hullámú sütőben főzzük fel, és amikor visszahűlt kb. 70 fokra csak akkor öntsük rá a teára
- Fedjük be és hagyjuk állni 1-3 percig
- A tea áztatására a legalkalmasabb az agyag- vagy porcelánedény, fémet, műanyagot ne használjunk