A húgysavanyagcsere zavarával járó, gyakran rohamszerűen jelentkező, ízületi gyulladással és fájdalommal együttjáró tünetcsoport. Ez egy reumatológiai kórkép, szerencsére jól kezelhető.
Mi okozza?
- a szervezet magas húgysavszintje okozza.
- a húgysav, a test természetes mellékterméke, nem ürül ki megfelelően a vizelettel.
- a húgysav felgyűlik a vérben, kristályok alakulnak ki az ízületekben, melyek intenzív fájdalmat okoznak.
Milyen vizsgálat szükséges?
LABORVIZSGÁLAT -> ilyenkor a vérben magas a húgysavszint!
Mitől lehet magas a purinszint?
- a hajlam örökölhető
- helytelen táplálkozás (purinban gazdag étkek!)
- alkohol
- túlsúly, mozgáshiány
- különböző betegségek is okozhatják pl leukémia,
- különböző gyógyszerek, vízhajtók
- kemoterápia
Kiket érint?
- A köszvény prevalenciája világszerte növekszik, elsősorban a külső környezeti tényezők (alkohol) hatására.
- Férfiaknál gyakrabban alakul ki főleg a 40 év feletti elhízott férfiakat érinti.
- Menopauzát követően nőknél is gyakoribb.
- Ritkán, de fiatal korban is kialakulhat.
Mik a tünetek?
- A köszvény az egész szervezet megbetegedése!
- a fájdalom általában az ízületeket érinti (nagylábujj, boka, térd vagy más ízület )
- duzzanat,
- vöröses szín (rubor),
- melegség (calor),
- az adott ízület funkció romlása.
- A köszvényes roham
- A tipikus köszvényes roham hirtelen fellépő és heves ízületi fájdalom, amely gyakran a hajnali órákban kezdődik duzzanattal, lilásvörös bőrelszíneződéssel, gyakran lázzal jár.
- A KRÓNIKUS köszvény a kéz / láb kisízületeit érint.
- Különleges tünetei is lehetnek:
- a vesét is érintheti – ilyenkor a kristályok a vesében rakódnak le vesebetegségeket okozva (vesehomok, vesekő )
- az un. lágyrészi köszvény pl. fülporcot is érintheti ( ilyenkor a bőr alatt halmozódnak fel a kristályok)
- A krónikus és akut köszvény között csak a megjelenésében van csak különbség, hogy milyen gyakran és mennyi ideig jelentkeznek a tünetek.
Köszvény és álköszvény közötti különbség!
A köszvény és az álköszvény tünetei ugyanazok, viszont más a kiváltó ok.
Két különböző vegyület váltja ki és tartja fent a gyulladásos mechanizmust.
Mikroszkóp alatt látszik, hogy:
- az álköszvény esetén, a kalcium-pirofoszfát-dihidrát kristály lerakódása okozza a fájdalmat.
A kristályok rombusz vagy rúd alakúak és lerakódhatnak az ízületi porcban, vagy az ízületeket körülvevő lágyrészekben. - a köszvényért pedig az úgynevezett urátkristályok más néven a húgysavkristályok felelősek.
- az álköszvény sokkal ritkább, és nehéz diagnosztizálni!
Az álköszvénynek is van:- AKUT formája, ez a köszvényt imitálja.
- KRÓNIKUS formája amikor, nem a köszvényt utánozza, hanem a kopásos nagyízületi betegségeket. Ilyenkor a panaszok leggyakrabban a csípőn, a térden és a vállban jelentkeznek, de érinthetik a csuklót és a kéz kisízületeit is.
Az álköszvény tünetei:
- rohamokban jelentkező ízületi gyulladás,
- ízületi fájdalom,
- merevség,
- gyulladásra jellemző bőrpír, melegség és duzzanat,
- általában egyszerre csak egy ízületet érintett, de több ízület is begyulladhat.
Az álköszvény okai:
- lehet genetikailag örökletes,
- társulhat anyagcsere-problémákhoz,
- pajzsmirigy alulműködéshez,
- mellékpajzsmirigy-túlműködéshez.
- A betegségnek szekunder formája is van, ilyenkor a kristályok valószínűleg valamilyen sérülést követően rakódnak le az ízületi porcba, vagy az azt körülvevő lágyrészekbe.
Kezelés
- Gyulladáscsökkentés( gyógyszer, injekció),
- Jegelés, borogatás,
- Diéta – megfelelő táplálkozással a fájdalmak rövid időn belül enyhülnek, de ha engedünk a szigoron, újból kialakulhatnak.
Diéta
- CSÖKKENTENI KELL A PURINSZINTET!
- A megengedett napi purin mennyiség bevitele ne haladja meg a 100-120 mg-ot!
- A napi 2-3 liter folyadékfogyasztás nagyon fontos
- Nem mindegy, hogy mit iszunk!
- csalántea, gyógyteák,
- szénsavmentes ásványvizek,
- alkalikus gyógyvizeink (Balfi, Parádi, Salvus),
- Mit szabad fogyasztani?
- sajt, túró, vaj, teljes kiőrlésű kenyér, burgonya, paradicsom, főzőtök, karalábé, retek és a cékla.
- Mit nem szabad fogyasztani?
- főleg alkoholt,
- a cukros édességeket,
- péksütemények,
- a füstölt, zsíros ételek, a (pl.húsleves, a kocsonya)
- zsíros húsokat, főleg belsőségeket pl. máj vese
- csokoládét, kávét
- hüvelyeseket
- nagy a purintartalmú tengeri halakat (lazac, hering,stb.)