Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Plantar fasciitis – modern kezelési módszerek

🔎A plantar fasciitis  a talpi bőnyének a  túlterhelődése következtében létrejött gyulladás. Ilyenkor a talpi bőnyét alkotó kötőszöveti lemez először is túlfeszül, irritálódik, fokozatosan megvastagodik, végül további terhelés hatására begyullad.

Kockázati tényezők
🖌️Bár számos kockázati tényezője van, a plantáris fasciitis patofiziológiája nem teljesen ismert.
🖌️Az újabb kutatások szerint az egyik oka a sarokfájdalomnak, illetve a talpi bőnye gyulladásnak, a vádli egyik izmának a  gastrocnemius izomnak a  feszessége.
🖌️Szoros anatómiai, funkcionális, mechanikai és szövettani kapcsolat van az Achilles-ín és a talpi fascia között, és egyre több szerző igazolja a gastrocnemius feszessége és a plantáris fasciitis közötti összefüggést.

Miért?
🗝️Feltételezhető, hogy a gastrocnemius feszessége növeli az Achilles-ín feszültségét és korlátozza a boka dorsiflexióját.
🗝️A közelmúltban megjelent tanulmány (Pearce és munkatársai) 30 további bizonyítékkal együtt szignifikáns összefüggést találtak a gastrocnemius feszessége és a sarokfájdalom súlyossága között.

Egy tanulmány (Ji-Ping Zhou és társai)  célja az volt:

  • hogy  megvizsgálja a medialis gastrocnemius (MG) és a lateralis gastrocnemius (LG) passzív feszességét talpi bőnye gyulladásban (PF) szenvedő pácienseknél,
  • a gastrocnemius feszessége és a plantár fasciitis (PF) közötti összefüggés feltárása,
  • a talpi bőnye vastagságának (PFT), valamint a fájdalom intenzitásának meghatározása,
  • a medialis gastrocnemius izom (MG) és a laterális gastroknemius izom (LG) optimális  feszességének a kimutatása.

A vizsgálat részletei:

  • Negyven beteg (átlagéletkor  = 51,1 év ± 12,9) vett részt ebben a vizsgálatban.
  • Az MG és LG rugalmas tulajdonságait egy speciális vizsgálattal un. elasztográfiás ultrahang segítségével határozták meg.
  • A plantáris fascia vastagságát B-módú képalkotással mérték.
  • A fájdalom intenzitását vizuális analóg skála segítségével értékelték.

Mit mutattak az eredmények?

= Az eredmények azt mutatták, hogy amikor a boka ellazult helyzetben volt, a medialis gastrocnemius feszessége megnövekedett, de a lateralis gastrocnemius nem.
= Szignifikáns korrelációt találtak a fájdalom és a mediális gastrocnemius merevsége között,
= A PF megelőzésére és a PF-ben szenvedő betegek kezelésére izomspecifikus megközelítés javasolt.
= Az javasolják a szakemberek, hogy plantár fasciitis esetén, ne csak  a korábbi konzervativ kezelési módszereket alkalmazzuk, hanem figyeljünk a gastrocnemius medialis  izom feszességére is, alkalmazzunk szakszerű nyújtást és manuálterápiát.

Fontos tudnivaló❗️
🛑A boka korlátozott dorsalflexiója gyakran társul talpi bőnye gyulladás hoz !!!
🛑A plantar fasciitis, illetve a sarokfájdalom OKA  szakszerű gyógytornával és manuál terápiával nagyon jó eredménnyel kezelhető!

Forrás
1.) Christopher J Pearce et al, Correlation Between Gastrocnemius Tightness and Heel Pain Severity in Plantar Fasciitism Foot Ankle Int. 2021 Jan;42(1):76-82.

2.) Ji-Ping Zhou et al, Modulation in the elastic properties of gastrocnemius muscle heads in individuals with plantar fasciitis and its relationship with pain, Scientific Reports volume 10, Article number: 2770 (2020)

Címkék: lateralis gastrocnemius | medialis gastrocnemius | plantar fasciitis | talpi bőny